‘A cannarutizia
S’è sempe ditto, chest’è risaputo,
d’’o puorco quase tutto cunzumammo,
niente se jetta, niente va perduto;
pure sanghe e ppellecchie ce magnammo.
Avite maie pruvato ‘a cutenella
arravugliata e cotta int’o ragù?
È sapurita, cchiù ‘e na brasciulella,
chi l’ha mangiata nun s’’a scorda cchiù!
E nu sasiccio cu ‘e ppatane fritte?
O forze, meglio ancora, cu è friarielle?
E ‘e fecatielle? Na zupp’ ‘e zuffritto?
M’’e ssonno ‘a notte chesti ccose belle.
‘O ddoce p’’o palàto? ‘A tracchiulella!
Mmiscata cu ‘e fasule o int’’a menesta,
o cucenata dint’’a sarzulella,
ve lassa mmocca, nu sapore ‘e festa.
Ma ‘a festa po’ pe ll’uocchie, vuie a’ vedite
ncopp’a na bancarella: ‘o père e ‘o musso!
Si maie l’ìte pruvate, nun sapite
sti ccusarelle comme songhe ‘e lusso.
Chist’ antipasto, vuie ve l’aggarbate
cu sale, pepe e o ‘zuco ‘e nu limone
e si nun site sazie ve magnate,
na spica, ‘e fficurinie e nu mellone.
…Cu mme, che songo nato cannaruto,
‘o Diavolo s’è mmiso mponta ‘e prete:
preciso o sissant’anne, stu curnuto,
m’ha rialato ‘o zucchero, ‘o diabbete.
Me sfotte, me cuffeia, me dà ‘a morte,
me caccia ‘a lengua e dice: – Guagliunciè,
si vuò campà n’appoco, a zuppa forte,
suonnala solo ‘e notte, siente a mme! –